Totuudenjulistaja

Oppia Itävallan asuntopolitiikasta

Tein eduskunnan asunto - ja ympäristöjaoston kanssa  kolmen päivän matkan Itävaltaan, Wieniin ja Graziin. Olisi meillä oppimista tavasta, jolla isäntämme, ministerit, maapäivien puhemiehet, lukuisat poliitikot ja virkamiehet sekä asunto - , energia - , liikenne - ja ympäristöalojen asiantuntijat olivat valmistautuneet esittelemään kukin osaltaan itävältalaisia ratkaisuja ko. kymyksissä. Kertakaikkiaan ihailtavaa valmistautumista ja perusteellista antaumusta asialleen!

On täysin mahdotonta tässä kirjoituksessa käydä läpi kaikkea sitä, mikä on Itävallassa paremmin asumisen ja sitä kautta muun elämisen laadun suhteen kuin mitä se on meillä Suomessa. Pari pääkohtaa kuitenkin. Yksi: suunnittelu on pitkäjänteistä, vuosikymmeniin ulottuvaa, päätöksiä ei pantata, ei valtion, kuntien, niitä muuten on yli 2300, eikä rahoitusten osalta. Kaksi: päätökset lähtevät alatasolta ja siunataan ripeästi korkeammalla ja ne pannaan toimeen ripeästi. Kolme: asuminen kustannukset ovat vain kolmannes tai maksimissaan puolet Suomen tasosta!

Pelkästään Wienissä osavaltion ( W on oma osavaltio ) panostus sosiaaliseen eli lähinnä vuokra - asumiseen on kaupungilta 6 vuodessa reippaat 600 - 700 miljoonaa. Wienissä asutaan 80 - prosenttisesti vuokralla! Kaupungin panostus tuottaa, 150000 uutta asuntoa tuossa ajassa ja työllistää 80000 rakennusalan ihmistä ja panee liikkeelle  6 - 7 miljardin innestoinnit.

Koko Pohjoinen ratapiha muutetaan asuinalueeksi keskellä Wieniä. Jo osin valmiina ja näkemämme perusteella erinomaisilla ja ihmisten itsensä mukanaollolla heille räätälöitynä. Hinta luksuxratkaisuin 1000 - 1500 euroa halvemmalla neliöltä kuin Helsingissä tavanomaiset pakettitalot!

Saamamme tieto tullaan saattamaan Suomessa kaikkien asiasta kiinnostuneiden tietoon. Ja viemään myös tehollisesti niin valtion kuin kuntienkin asuntopolitiikasta päättävien käsittelyyn. On hyvä pysyä kiinni karussa todellisuudessa: Suomessa asuminen vie kaikilta kansalaisilta liikaa heidän toimeentulostaan!

Asuminen on sikamaisen kallista! Siitä on tehty niin kunnille, valtiolle kuin erinäisille yhteisöille, jopa ammattiyhdistysliikkeelle pirun tuottoisaa bisnestä, vaikka asuminen on Suomen peristuslain mukaan kansalaisten yleinen perusoikeus, jolla ei saa tehdä ihmisiä kyykyttävää liiketoimintaa!

Siinä on Antti Rinteelle, uutena valtiovarainministerinä aluksi purtavaa ja asuntopolitiikkaan muutettavaa! Hänkin on ollut vahvasti mukana nyhtämässä fyrkkaa omilta duunareiltaan ja eläkeläisiltä niin VVO:n, Valtakunnallinen Vuokra - Osuuskunta,  kuin muiden yhteisöjen kautta huippukorkeina vuokrina yhdessä Varman ja Ilmarisen kanssa. VVO:n tulos 335 miljoonan liikevaihdosta vuonna 2012 oli 70 miljoonaa. Ja tulos syntyi 97 - prosenttisesti vuokratuloista. Voitto olisi kuulunut alempina vuokrina asukkaille eikä liittojen kautta demareille ja vasureille poliittiseen pelaamiseen!

KYLLÄ RIITTÄÄ REMONTTIA NIIN EU:ssa KUIN SUOMEN ASUNTOPOLITIIKASSA!


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

henrik välimäki

. . . ikäväkseni täytyy todeta, että tuota asuntopoliittista remonttia on tehty koko itsenäisen Suomen olemassolon ajan, mutta kuvailemasi tuloksin. Asia vertautuu alkoholipolitiikkaan, vuosikymmenien työn tuloksena on saatu aikaan juoppo kansa.

Jaana Vesterinen-Prähky

Ja toisinaan myös typerä sekä helposti nenästä vedettävä kansa, sillä ei mikään muu muuten selitä tätä tilannetta missä tämän maan talous ja kansalaisten elämä parhaillaan on. Onneksi ihmiset ovat heränneet näkemään, että asialle saa äänestämällä aikaan muutoksen.

Toimituksen poiminnat